Met drie overwinningen en een tweede prijs op vier verschillende paarden is Bianca Schoenmakers de best presterende deelnemer op CSI Salland. “Ik heb vijf paarden mee, allemaal zelf gefokt door Hans Dings. Fijne paarden waar je vooraan mee kan doen op alle niveaus”, vertelt de Brabantse die voor het eerst op CSI Salland rijdt.

Blauwe teen
Haar indruk over CSI Salland is positief, ondanks de consternatie op de eerste dag door de weggewaaide staltent. “Stiekem was ik wel blij dat ik die dag niet hoefde te rijden. Er was ‘s ochtends een paard op m’n teen gaan staan. Helemaal donkerblauw. Ik had er last van joh. Toen dat met die tent gebeurde hinkelde ik onhandig heen en weer om mijn paarden op de vrachtwagen te krijgen”, vertelt Bianca Schoenmakers.

“Later heeft een vrouwtje van de rijvereniging hier Arnica en pijnstillers voor me gekocht. Lieve, behulpzame mensen hier. Het is er gezellig, de sfeer is fijn. Veel volk, knus, een beetje een manegegevoel. Veel gezelliger dan massale evenementen. En ‘s ochtends staat Jonny Roelofsen een eitje voor je te bakken…”

Vorig jaar viel CSI Salland tegelijk met Geldrop Hippique, waar Bianca elk jaar van de partij is. “Dit jaar kon ik wel beide evenementen rijden. Ik rijd niet veel internationaal. Ja, in 2014 wat en sinds vorig jaar oktober zo nu en dan. Ik rijd alleen maar internationale wedstrijden als ik paarden heb waarmee ik me in de dikke tour vooraan bij kan rijden. Anders is het gewoon te duur. Er zijn zoveel mooie landelijke wedstrijden tot 1.40m niveau. Ik zou niet weten waarom ik dan internationaal zou moeten rijden als ik geen paard heb boven dat niveau.”

Goed prijzengeld
CSI Salland onderscheidt zich van menig een- en tweesterrenconcours dat alle rubriekswinaars het betreffende paard uit de kosten kan rijden. “Dat is nergens! Normaal kost het rijden van een tweesterrenevenement altijd geld, tenzij je een rankingproef wint. Zoals ze het hier in Mariënheem doen, zo moet het ook eigenlijk zijn”, complimenteert ze.

Dha Dha (v. Douglas) won vrijdag het 1.40m springen. Vandaag, zaterdag, won Cream Couleur Z (v. Cream on Top) de proef voor zesjarigen en won Elmo (v. Larino) de 1.40m Stoeterij Sterrehof Prijs. F-Ninjo (v. Napels) werd tweede op 1.30m niveau.

Op de afsluitende dag verschijnen Dha Dha en Elmo niet meer in de ring. “Ze hebben allebei een 1.40m gewonnen, dan start ik ze niet meer in de 1.35m proef. Het is mooi zo. Ze hebben hun best gedaan en zijn uit de kosten. Die rijd ik volgende week weer 1.40m in Asten. Ik start morgen twee jonge paarden en in de Grote Prijs rijd ik Daylight, de dochter van Anastasia waar ik nog 1.60m mee gereden heb. Ja, ik rijd wel meer fokproducten van merrie die ik eerder uitgebracht heb. Mijn werkgever Hans Dings zegt altijd: je kan ze beter fokken dan aankopen. Een goed jong paard aankopen is of stikduur, of ze zijn niet te rijden of toch niet goed zat. Op deze manier hebben we toch telkens goede paarden.”

Auteur: Wendy Scholten

Bianca Schoenmakers, Elmo, CSI Salland

Bianca Schoenmakers wint de 1.40m Stoeterij Sterrehof Prijs op zaterdag met Elmo (v. Larino). Foto FotoTrailer