Na de springclinic van Jeroen Dubbeldam gaf Leopold van Asten zaterdagavond op CSI Salland rijles tijdens de 1.40m Medium Tour finale om de Handelshuis Schuttert Prijs. En dat terwijl hij van tevoren bedenkelijk keek toen parcoursbouwer Quintin Maertens en zijn team de hindernissen flink optrok. Slechts drie ruiters bleven foutloos, maar de top-12 mocht terugkomen voor de winninground dus ook negen vierfouters. De teller ging op nul en de strijd lag open.

De foutloos rijdende Leonie Jonkers liet in deze tweede ronde op tijd een balk vallen met Berghgraaf, waardoor ze negende zou worden. James Billington reed opnieuw een nulrit met de KWPN-goedgekeurde hengst Baltic VDL (v. Quaprice Z), die liet zien waarom hij als jong paard zeer hoge cijfers scoorde voor zijn springtalent, maar was niet snel genoeg en werd vijfde.

Het zag ernaar uit dat drie ruiters met een balk in de eerste manche en een foutloze ronde in de winning round de top-3 zouden bepalen, maar daar stak Leopold van Asten een stokje voor. Hij reed met VDL Groep C Tara Z (v. Crown Z) zo scherp als een mes en dook 0,15 seconde onder de tijd van de leider Jeroen Broek met Dollar Girl (v. Métall).  Henk Frederiks met Ben B (v. Kojak) en Glenn Knoester met Alpicor (v. Lupicor) werden derde en vierde.

Leopold van Asten is in zijn nopjes met VDL Groep Tara Z, die drie dagen op rij foutloos sprong. “Ik vond het een moeilijke proef vanavond. Alles kwam snel achter elkaar en het moest allemaal kloppen, maar toch ben ik niet verrast dat we foutloos bleven. Deze merrie is toekomst. Ik heb er heel veel geloof in. Ze is nog maar acht jaar en liep in Valkenswaard haar eerste rankingproef, die ze direct won. Ze is altijd al heel competitief geweest. En het mooie is dat mijn werkgever Wim van der Leegte haar zelf fokte uit VDL Groep Comtessa, waarmee ik internationaal heb gereden.”

Voor de Brabantse ruiter kan CSI Salland in elk geval niet meer stuk. “Het is lekker om het indoorseizoen hier te openen. Vorig jaar ben ik hier ook geweest en ik vind het een leuk concours met goede faciliteiten. Een goede bodem, mooie parcoursen en aardige mensen die betrokken zijn bij de organisatie. Het is belangrijk dat we in Nederland zulke concoursen hebben en houden, dus ik ga hier graag naar toe!”

De 1.30m Aarnink Kunstof Ramenfabriek Prijs kwam op naam van Vincent Geerink met Torino (v. Indoctro). Wiljan Laarakkers won de 1 & al Reclame Prijs met Buckup (v. Ukato), terwijl Jesper Romp met Esmee (v. Berlin) de beste was in de 1.20m Disselhorst Metaal Prijs. De Roelofsen Raalte Salland Cup in de klasse M kon uitgereikt worden aan Leontine Bruin op Antares SB.

Voor de zondag staan nog drie internationale rubrieken op het programma. Hoogtepunt is de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs van Salland op 1.45m niveau, die om 15.00 uur begint. De toegang is gratis.

www.csisalland.nl, auteur Wendy Scholten